kläm.. 2,1,0 släpp! | Nator

Nator

Annons

kläm.. 2,1,0 släpp!

You heard me, squeeze that m*f*cker!

 

  • Har du ibland svårt att hitta kontakten med den arbetande muskeln i vissa övningar på gymmet?s
  • Känner du att du har fastnat i din träning, traskar och traskar men kommer ingen vart?
  • är du sugen på att få en riktig grov träningsvärk?

 

Dagens tips från mig till alla er där ute är att klämma och spänna den arbetande muskulaturen så mycket du bara förmår i 1-2 sekunder i slutläget av en repetition. Denna metod funkar dock inte för alla övningar, men till stor del. Vad jag rekommenderar er är att använda er av denna metod i slutet av ert pass, dvs på de sista övningarna där ni verkligen bara vill köra slut på era muskler. Anledningen till varför jag avråder er att använda denna metod i början av ett träningspass är för att den helt enkelt kommer trötta ut er för snabbt. Ofta vill man börja med de tunga övningarna som marklyftknäböjbänkpresschinsdips you name it! Basövningar helt enkelt. De flesta av dessa övningar lämpar sig helt enkelt inte för denna metod eftersom man vill flytta mycket vikt, och skulle du då kontrahera den arbetande muskulaturen i slutläget skulle det innebära att du behövde sänka vikten markant. Dessutom lämpar sig de flesta basövningar inte för detta, som t.ex. marklyft eller knäböj, bänkpress eftersom det inte finns något läge där man kan “squeeza” till skillnad från t.ex. lårcurl, benspark, olika slags roddar. Använd er fantasi och kreativitet, men mitt tips till er ang denna metod är alltså att använda den i era sista övningar där ni hanterar lite lättare vikt, så ni alltså orkar kontrahera vikten ett par sekunder extra i slutläget, jag kan garantera er om att det gör skillnad, testa själva!

För att ta ett exempel:

Du kör rygg, och det klassiska latsdraget står på tur. 

latsdrag_103816999

I slutläget, alltså när du har stången vid bröstkorgen så drar du ner stången i bröstkorg så mycket du kan, så att du känner att rätt muskulatur kontraheras, kom ihåg att klämma ihop skulderbladen, räkna till 2 sen släpper du tillbaka och repeterar om detta. 

Vad som ofta händer, och som folk gör som misstag är att de bara släpper tillbaka stången, hanteln osv. Nu pratar jag alltså mer generellt och inte just om latsdrag. Vad som händer då är att muskulaturen endast arbetar i den koncentriska delen av rörelsen, alltså t.e.x när du drar ner stången till bröstkorgen i latsdrag, eller pressar från bröstet i en bänkpress. Det folk ofta glömmer, och detta är väldigt ofta! Är att hålla emot på tillbaka vägen med, vilket egentligen är ännu viktigare, mer om detta hittar ni HÄR!

Vad som då händer när man använder sig av denna enkla metod är att koppla på rätt muskler, samt bryta ner dem lite extra genom att trötta ut dem på ett helt annat sätt än att bara träna den koncentriska delen av övningen, vilket muskeln då inte är van vid, detta kommer då chocka musklerna och bryta ner dem lite extra!

Sammanfattning

  • kontrahera muskeln 1-2 sekunder så mycket du kan i slutläget av varje rep för att ökka aktiveringen
  • använd dig av metoden i de övningar du kör lite högre reps, t.ex. de du lägger i slutet av ditt träningspass
  • detta lämpar sig inte speciellt bra i basövningar då det gör en väldigt mycket svagare, och basövningar är till för att flytta maximalt med vikt
  • SQUEEZE!

IMG_4893

Nator.

 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats